Allmogefönster, kulturfönster, natur fönster, spröjs

spröjs spröjsning i fönster, historia

spröjsade underhållsfria fönster

Spröjs spröjsning historia. Hur blev spröjs populärt och hur uppkom det?

Spröjs uppkom under den georgiska perioden, i 1700- och början av 1800-talet var glas i stora storlekar eller ”rutor” mycket svårt att göra och också mycket dyrt. För att maximera ett fönsters storlek uppfanns delade man upp glaset i mindre bitar, med delning i trä emellan, alltså spröjs. spröjs höll mindre glasrutor på plats, detta gjorde det möjligt att göra stora skjutbara fönster av små rutor som hölls ihop med spröjs. spröjs användes i stor utsträckning under hela den georgiska perioden och fram till den viktorianska perioden, och idag är det mycket populärt. Av Sveriges fönster är cirka hälften med spröjs.
Att tillverka stora glasrutor är inte längre så svårt eller så dyrt som det var. I själva verket är det tvärtom idag och det är nu dyrare att göra skjutbara fönsterfönster med mindre glasenheter och glasstänger för att separera rutorna.

Fönster med spröjs: Naturfönster tillverkar spröjsade fönster, vackra fönster med spröjsning i trä.

Många kunder vill emellertid behålla det ursprungliga utseendet på sina hem och att behålla fönsterdesignen är en väsentlig faktor för detta eftersom fönsterdesign är nära relaterad till arkitektoniska stilar, spröjs är då ett viktigt inslag för att få det gamla utseendet på huset.
spröjs fönster

spröjs

spröjsat fönster


En astragal glasfönster ger det attraktiva utseendet på ett georgiskt eller viktorianskt fönster, uppdelat i flera rutor. Men till skillnad från traditionella georgiska eller viktorianska glasrutor, som är integrerade i fönstret och ligger mellan glasrutorna, är astragala glasrutor fästa på glaset på insidan och utsidan. Detta innebär att du får ekonomin i en större glasenhet och du får också det traditionella, utformade utseendet på flera rutor på ett enda glas.

spröjsning i fönster

spröjsat fönster

träfönster

Astragal glasrutor finns i en rad olika stilar som kan förbättra utseendet på dina fönster och dörrar och ge dem det traditionella georgiska eller viktorianska utseendet på enskilda rutor. Stängerna är säkert utrustade med klämmor och självhäftande dynor som har utvecklats speciellt för att fästa vid glas. Astragala glasrutor har en autentisk känsla i kombination med utseendet på enskilda glasrutor som skapas av distansstänger med varma kanter mot rygg. Som en modern ersättningsprodukt skiljer sig astragala glasrutor från originalet och är den perfekta lösningen för alla som letar efter ett traditionellt georgiskt eller viktorianskt utseende utan flera fönsterrutor och utan det höga priset. Klicka här för ett tekniskt diagram över alla våra pärlor och astragala glasrutor.
Självklart, om du vill kopiera georgiska eller viktorianska glasrutor kan vi erbjuda detta i vårt bevarandeutbud av fönster.
Spröjs finns hos Naturfönster som löstagbara (fuskspröjs), som fasta på glaset, (så kallade wienerspröjs), glasavdelande spröjs (äkta spröjs) vi erbjuder även mot förfrågan aluminiumspröjs mellan glasen.

Om Naturfönster

Naturfönster: Natur fönster & dörrbyggeri AB. Tillverkar och säljer hållbara fönster, dörrar, fasadpartier, skjutpartier. Fabriksförsäljning direkt till kund.

Relaterade inlägg