Fönster med spröjs - Spröjs fönster - Gammaldags charm

Fönster med spröjs, Naturfönster är specialiserad på tillverkning av fönster med spröjs, Allmogefönster och kulturfönster. Vårt egna spröjs Spira är särskilt framtagen för att passa fönster i gammal stil, så som fönster såg ut förr, med smala och djupa spröjs.

Spröjsade fönstret

Fönster med spröjs Naturfönsters spröjsade fönster sidohängda
Fönster med spröjs Naturfönsters spröjsade fönster sidohängda

Fönster med spröjs: Naturfönster tillverkar spröjsade fönster, vackra fönster med spröjsning i trä.

Spira är just detta, smalt och djup och extra profilerat, vilket ger ett vackert uttryck till fönstret och ett djup samt att man behåller mer glas och ljusinsläpp.Våra Allmoge och kulturfönster är nytillverkade energifönster med alla krav som finns idag på isolering, men med ett bibehållet gediget, gammaldags och vackert utseende.

Naturfönster - specialisten på spröjsade fönster

Spröjsade fönster fönster med spröjs, Hos Naturfönster är det du som är designer och vi tillverkar dina spröjsade fönster med spröjs eller aluminiumfönster efter dina ideer och ritningar.

Allt med högsta kvalitet och för att passa ditt hus perfekt. Vi levererar moderna 3 glas fönster eller kulturfönster samt även kopplade fönster 2+1  Alla spröjsade fönster med spröjs kan få med aluminiumbeklädnad på utsidan för minimalt underhåll.

Alla våra spröjsade fönster tillverkas med stor precision och hantverk och vi garanterar högsta kvalitet. Spröjs på fönster finns både som fasta och löstagbara. Olika typer av spröjsmodeller

 • Aluminiumspröjs mellan glas

Spröjs i aluminium som ligger mellan glasen, välvd kant för att ge intryck av att de ligger på både utsida och insida. I dagsljus ser det ut som om de ligger utanför glaset. Fördel: Smidig putsning, spröjsen blir aldrig smutsiga. Nackdel, ger inte samma genuina uttryck som äkta spröjs eller wienerspröjs.

 • Löstagbara spröjs

Spröjs i trä eller komposit som sitter med clips på utsida fönsterbåge, går att ta bort vid putsning. Fördel: lättare att putsa samt att om du ångrar dig och inte vill ha spröjs längre och vill ge ditt hus ett annat uttryck så går de helt att ta bort. Nackdel, ger inte samma genuina uttryck som äkta spröjs eller wienerspröjs.

 • Wienerspröjs

Spröjs i trä som ligger på både utsida och insida glas, med en distanslist mellan glasen som gör att det ser ut som om spröjsen är genomgående fast det bara är en glasruta. Fördel: ger ett nättare uttryck än glasavdelande spröjs eftersom spröjsen är smalare och du får mer glasyta. Nackdel, jobbigare att putsa.

 • Äkta spröjs

Samma som wienerspröjs fast utan distanslisten mellan glasen. Spröjs i trä som ligger på både utsida och insida glas. Fördel: vackert uttryck till ditt fönster som ger en gammaldags stil, ger ett nättare uttryck än glasavdelande spröjs eftersom spröjsen är smalare och du får mer glasyta. Nackdel, jobbigare att putsa.

Olika typer av spröjs att välja på för fönster och dörrar

 • Naturfönster Äkta spröjs

Natur äkta spröjs är utanpåliggande med distans mellan glasen. Wienerspröjs kallas de ofta för. Fördelen är att de är just äkta, de har en träspröjs både utvändigt och invändigt på glaset med en aluminiumdistans mellan glasen. Den gammaldags charmen på fönstret förhöjs. Naturfönster rekommenderar Äkta spröjs på Kulturfönster, Allmogefönster, Traditionsfönster.

 • Naturfönster Löstagbara spröjs

Natur Löstagbara spröjs, smidigt att putsa. Naturspröjs kallar vi dem också. En annan stor fördel är att du kan smidigt byta utseende på ditt fönster och hus. Om du tröttnar på spröjsen är det ju bara att ta bort dem, sen kan du sätta dit dem igen när andan faller på.

 • Spröjs 2+1 kopplade fönster från Naturfönster

Naturfönster tillverkar kopplade fönster och om du väljer spröjs på dessa vilket vi varmt rekommenderar för att få det gamla utseendet på dina fönster för att passa äldre hus så är spröjsen på ytterglaset, dubbla spröjs insida och utsida. Det dubbla glaset invändigt är utan spröjs.

 • Genomgående spröjs från Naturfönster

Genomgående spröjs, glasavdelande. Fönster med genomgående spröjs kan vara vackra. Naturfönster kan tillverka fönster både med genomgående post (vilket är bredare än spröjs) och med glasavdelande spröjs. Nackdel att fönstret får sämre u-värde, isolervärde och det tar ljusinsläpp.

 • Naturfönster Aluminiumspröjs

Aluminiumspröjs eller så kallade szr, ligger mellan glasen. Fördelen är att det bara blir en glasyta att putsa, Det är också billigare med spröjs i aluminium mellan glasen istället för äkta.

Inspiration från Naturfönsters spröjsade fönster och dörrar…

Spröjsets Historia

Spröjs började komma på fönster, i slutet av 1700- och början av 1800-talet. Då var glas i stora storlekar eller ”rutor” mycket svårt att göra och också mycket dyrt. För att maximera ett fönsters storlek uppfanns delade man upp glaset i mindre bitar, med delning i trä emellan, alltså spröjs.

spröjs höll mindre glasrutor på plats, detta gjorde det möjligt att göra stora skjutbara fönster av små rutor som hölls ihop med spröjs. spröjs användes i stor utsträckning under hela den georgiska perioden och fram till den viktorianska perioden, och idag är det mycket populärt. Av Sveriges fönster är cirka hälften med spröjs.

Spröjsade fönster

I början på 1900 talet när många fönster antingen byttes eller man satte i ett extra glas så kom också spröjsen till hjälp, även hörnjärn gav hjälp till att stadga upp fönstren. De tunna fönsterbågarna kunde inte hålla uppe vikten av ett extra glas, varför avdelning och stöttning av spröjs kom till hjälp och blev vanligt

Att tillverka stora glasrutor är inte längre så svårt eller så dyrt som det var. I själva verket är det tvärtom idag och det är nu dyrare att göra skjutbara fönster med mindre glasenheter och glasstänger för att separera rutor, därför kostar spröjs extra, ju mer äkta spröjsen är desto högre pris.

Fönsterspröjs

Naturfönster har äkta glasavdelande spröjs, Allmogesperöjs, Wienerspröjs där det är en glasruta men med hjälp av glasdistanser får man dem att se ut som flera, det är trå utanpå och invändigt i riktigt trä. Sen har Naturfönster även aluminiumspröjs mellan glas samt utanpåliggande löstagbara srpöjs.

Spröjs idag är för oss bara en vacker dekoration som inte har något med fönstrets egentliga funktion att göra, men så har det alltså historiskt inte varit. Hos Naturfönster kan man även få kopplade fönster med äkta glasavdelande spröjs och kttfalls. Det är vi en av få leverantörer som har i sortimentet.

Fönster med spröjs och spröjsade fönster

Nytillverkade kulturfönster i gammal stil. Natur fönster & dörrbyggeri hittar du allmogefönster och kulturfönster. Gamla fönster med gamla fönsterspröjs och fönsterdörrar som har ett utseende och kvalitet som finns i sekelskiftesfönster och tunna fönsterbågar för bästa ljusinsläpp.

Spröjs finns både som löstagbara och fasta. Akta eller duplex, löstagbara eller fasta, spröjsade spröjsat fönster, spröjsar spröjs fönster. Fönster med spröjs, fönster spröjs.

Om du är ute efter klassiska fönster i trä är vi glada att kunna uppfylla dina önskemål. Naturfönster tillverkar produkter av garanterat hög kvalité, från tätvuxen furu och kärnvirke av absolut högsta kvalité och tillverkade enligt traditionella metoder. Vackra spröjs från Natur höjer dina nya fönster ett steg till.

Husets ålder, när det är byggt tillsammans med ditt tycke och smak, ihop med din budget avgör vilken typ av fönster som du ska välja. Det är alltid lönsamt energimässigt att montera Naturfönster och dörrar, alla våra fönster är så kallade energifönster med den nya generationens lågemissionsglas med superenergiglas.

Glaset har dels en liten metallyta som fungerar som ett filter som släpper igenom solens ljus och strålar in i ditt hus, men rumsvärmen som är kortstrålig släpps inte ut igen igenom glaset.

Detta ihop med att glasen är fyllda med argongas som är ultraisolerande gör att dina uppvärmningskostnader sänks med upp emot 35 % med Naturfönster.

Hållbara Spröjsade spröjsat spröjsar fönster

Naturfönsters fokus är hållbarhet. Och då menar vi både produkt och miljö. Vi jobbar hårt med hållbarhet, från att ställa krav på virke som ska användas i våra produkter, till att vi ska tillverka och distribuera så hållbart som möjligt till att våra produkter ska ha smart design och vara tillverkade på ett sånt sätt och med sådan kvalitet att de funktionsmässigt håller länge och att det jobbet vi gör på fabriksgolvet ska utföras av produktionspersonal med hög hantverksskicklighet. Vår mål är att våra produkter ska hålla i generationer.

Fönster med spröjs, fönster spröjsning, och hållbarhet

Som Smålänningar kan vi inte bortse från priset på produkten. Naturfönster vill kunna erbjuda hållbara fönster till bra pris och vi vet att våra priser tål att jämföras. VI försöker att göra allt själva, vilket håller nere priset.

Vi har inga återförsäljare, vi håller inget lager, vi har egna transporter med egna bilar. En annan viktig sak är att vi knappt gör någon reklam för våra produkter. Reklam kostar och priset för det måste ju läggas på slutprodukten.

VI säljer nästan bara på rekommendationer från tidigare kunder och från våra duktiga partners som installerar våra fönster.

Spröjs till fönster finns även på Naturfönsters vridfönster.

En hög andel Kärnvirke är en av grundpelarna i Naturfönsters produktion av fönster och dörrar. Hantverksmässig produktion med hjälp av maskiner i kapning och profilering ger exakta mått men med bibehållen känsla och kvalitet i slutprodukten. Spröjs finns som utanpåliggande eller fast på glas på dina vridfönster och du kan få dem i alla färger.

Naturfönsters vridfönster har sålt i stora volymer till byggföretag och är mycket populärt på grund av kvaliteten och slitstarkheten. Dessutom är det enkelt att montera med Adjufixsystemet. Alla våra fönster är förberedda för Adjufix montering.

Träfönster med spröjs. Naturfönster tillverkar spröjsade träfönster.

Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning bra priser

Hos Naturfönster är det du som är designer och vi tillverkar dina Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning kulturfönster allmogefönster efter dina ideer och ritningar. Allt med högsta kvalitet och för att passa ditt hus perfekt.

Kulturfönster allmogefönster, bra priser -Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning

Vi levererar 2 glas fönster sidohängda kulturfönster allmogefönster samt även kopplade fönster 2+1 samt fönster, Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning fönster kan få med aluminiumbeklädnad på utsidan för minimalt underhåll.

I vår fabriksförsäljning/webshop kan du räkna pris på Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning kulturfönster allmogefönster.

kopplade kulturfönster 2+1

kopplade kulturfönster 2+1

Teknisk fakta Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning

 1. Karmdjup: 105 mm
 2. Karmhöjd 57 mm
 3. Glas: Lågemission energiglas 3glas. U-1,1
 4. Profil: Allmoge
 5. Montering: Adjufix montering. Drevning. Leveras förberedd, borrat.
 6. Nyhet: Nu försäljning även till privatpersoner.

Kulturfönster allmogefönster från Naturfönster

Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning kulturfönster allmogefönster från Naturfönster är sidohängda fönster framtagna för hus i äldre stil.

Glasen är 2 eller 3 glas eller kopplade 2+1 och alla Naturs fönster är energifönster och det beror på att vi installerar lågemissionsglas med argon i fönstren.

En rad tekniska detaljer och våra tätningslister gör att du får ett fönster med ett gammaldags utseende men med modern isolering.

Gjord för att hålla under mycket lång tid fram över. Med Singum fönster behöver du bara byta fönster en gång.

Spröjsning Fönster

Fönster med spröjs: Bör man välja man välja 3-glas när man köper nya fönster? Eller är 2 glas bra nog på spröjsat fönster?

 

kopplade-fonster-21-med-sprojs

kopplade-fonster-21-med-sprojs

Svaret är att det beror på vilket hus du köper fönster till. Till ditt hem, huset där du bor året runt ska du välja 3 glas. Både för energibesparing, komfort och inte minst för ljudisolering.

Du bör även tänka på att energikostnaden i framtiden inte lär bli lägre. Du ska framtidissäkra dina fönster och det gör du med Naturs fönster och dörrar. Ska du bo i huset året runt, behövs 3 glas fönster för ett skönt inomhusklimat. 2-glas passar bäst i sommarhus, garage och förråd.

Naturs 2 glas fönster har dels bra spalt mellan glasen för bättre isolering, samt att vi fyller glasen med argongas. Argon gör att kylan får svårare att vandra utifrån och genom glaspaketet in i ditt hus.

Natur belägger även ytterglaset med en tunn metallfilm, en så kallad lågemissionsyta som hjälper solens ljus och strålar att vandra igenom glaset, men som försvårar för rumsvärmen att stråla ut genom glaset.

Naturs 2 glas fönster med energiglas

Därför är Naturs 2 glas fönster med energiglas bättre isolerade än vad 3 glas fönster var för bara några år sen.

Samma sak gäller våra 3 glas fönster, de har också lågemissionsglas och argon mellan glasen. Om du monterar Naturs energifönster bör du samtidigt se över din ventilation i huset.

Våra fönster ger nämligen så bra isolering att ingen tjuvluft kan slinka igenom som det gjorde i dina gamla fönster. Denna tjuvluft gav ju ventilation till huset och har du inga tilläggsventiler i huset bör du installera det när du byter till våra fönster och dörrar.

Välj gärna till en ventil i dina nya Naturfönster. Bra ventilation ihop med bra fönster är viktigt för att du ska må bra och för att dina energikostnader ska hållas låga. Ett mycket bra alternativ är att köpa till Naturs spaltventil i fönstren. Vi bygger då in en extra ventil i fönstret som ger frisk luft och ser till att du och ditt hus mår bra.

Spröjsade fönster Från Naturfönster

Tillverkas som sidohängda fönster. Tvåglasfönster använder man i äldre kulturbyggnader där man helt enkelt inte ville eller få att sätta in treglasfönster. Glasfönster är även populära alternativ enklare hus fritidshus när man inte bor hela året och som man kanske heller inte har fullt uppvärmt.

Naturs vackra kulturfönster allmogefönster med två glas är mycket populära bland människor som har äldre hus där de vill ha tidstypiska fönster. Natur tillverkar 2-glas fönster som standard i vit färg och i modulmått men du kan beställa dina nya fönster i exakt mått på centimeter och i Vilka färger du vill för att passa exakt till ditt hus.

Mycket vanligt på 2-glasfönster är att man har spröjs som tillval. Natur tillverkar både löstagbara spröjs äkta spröjs som är fast på glaset. Vackra beslag med haspar och hakar förstärker intrycket äldre fönster med den stora skillnaden att våra fönster är mycket bra isolerande.

Tvåglasfönster med energiglas

Vi tillverkar bara den nya generationens med lågemissionsglas Argon fyllning mellan glasen. Detta ger ett Vilket välisolerat fönster men med den bibehållna gamla stilen. Naturs Tvåglasfönster är idag Lika bra isolerade som treglasfönster var på 90-talet.

Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning

Natur Tillverkar även spröjsade fönster med spröjs och spröjsning. Detta fönster är ett mycket populärt val hus kulturhus där man vill behålla den gamla stilen. Naturs sortiment av kopplade är mycket populärt och säljs i volym på grund av att vi kan hålla bra pris. I vår fabriksförsäljning webshop Kan du få en kostnadsfri offert och själv räkna fram snabbt och enkelt pris på dina nya fönster och dörrar.

Alla 2-glasfönster samt två plus ett fönster tillverkas som standard i vitt och i modulmått men du kan få dina fönster i alla färger och i specialmått på centimeter.

Ska man välja tvåglasfönster eller treglasfönster? Om du bor i huset året runt och behöver eller vill spara energi då Ska du välja treglasfönster. Genom att välja treglasfönster så framtidssäkrar du även huset, energipriserna kommer förmodligen inte gå ner utan upp i framtiden.

Treglasfönster

Har du en fritidsfastighet eller 1000 inte bor i hela tiden där inte fullt upp varmt så du gör 2-glasfönster alldeles utmärkt tänk dessutom på att våra två glasfönster Idag är mycket bättre än treglasfönster var bara för 20 år sedan. Sen finns det ju såklart Estetiska aspekter. Treglasfönster passar inte i gamla hus Jag vill behålla den typiska stilen, är huset k-märkt kanske du inte ens får sätta in 3-glasfönster. Här kan våra 2+1 fönster, kopplade fönster, var ett bra alternativ.

Vill du ha en kostnadsfri offert på Spröjsade fönster med spröjs och spröjsning av högsta kvalitet gå in i vår fabriksförsäljning/webshop och räkna fram Ditt pris snabbt och enkelt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av kommande kampanjer och nyheter

Nyhet: Nu Fabriksförsäljning även till privatpersoner.

Våra högkvalitativa fönster och dörrar säljs genom byggföretag i hela Sverige. Både till nybyggnation, och renovering. Sedan lång tid har vi fått förfrågan om att lansera dem även till privatpersoner. Nu gör vi det. Vår webshop erbjuder nu fabriksförsäljning även till privatpersoner. Nu har du chans att få våra fabrikspriser om du löser monteringen själv. Dock endast i volym. Minsta beställning är 15 000 sek plus moms.

Bästa pris på fönster med spröjs hittar du i vår webshop där får du även GDS rabatt.

Frågor om spröjs
Vad är fönster med spröjs?

Spröjs är ribbor, ramverk eller ram som delar upp glaset i ett fönster i flera olika delar. De används som dekoration för att göra ett fönster personligt och passa in i ett hus oftast i äldre stil. Spröjs kan tillverkas i en mängd utföranden, med profil eller utan och olika bredder samt såklart i alla färger.

Hur kan man få sitt fönster spröjsat?
 • Hos Naturfönster kan du få ditt fönster spröjsat i trä, aluminium eller i komposit. Du väljer själv om du vill ha dom som
 • Löstagbara spröjs, sitter utvändigt på fönstret och kan tas av när du ska putsa fönstret, eller om du helt enkelt vill ha ett annat utseende på ditt fönster.
 • Äkta spröjs. Genomgående spröjs som delar upp fönstret i flera olika delar. En allt mer populär variant är wienerspröjs som man kan kalla äkta spröjs också.
 • Wienerspröjs, eller Duplex. Är det vanligaste spröjset på kulturfönster och allmogefönster. Då sitter det spröjs på insida och utsida i trä på glaset och i glaspaketet sitter det en distans i aluminium. Wienerspröjs har den fördelen att det blir billigare och mer glasyta än äkta spröjs. Dessutom blir isoleringen bättre på fönstret.
Hur sätter man fast spröjs?

Spröjs består oftast av trä, ibland aluminium eller pvc. Löstagbara spröjs är av trä eller komposit och sätts fast med små clips på glaslisten på utsidan. Aluminiumspröjs ligger mellan glasen och spikas fast i glasramen på glasfabriken. Äkta spröjs består av trä och bildar ett ramverk runt glaset. På Wienerspröjs / Duplex sätts spröjs på utsidan glaset.

Kan man sätta spröjs på gamla fönster?

Visst kan man det. Dels finns det företag som tillverkar spröjs måttbeställt till gamla fönster. Är man själv händig och har tillgång till verktyg som fräs och hyvel så kan man ju designa och tillverka sina egna spröjs.

Vad är Wienerspröjs?

Wienerspröjs, eller Duplex. Är det vanligaste spröjset på kulturfönster och allmogefönster hos Naturfönster. Då sitter det spröjs på insida och utsida i trä på glaset och i glaspaketet sitter det en distans i aluminium. Wienerspröjs har den fördelen att det blir billigare och mer glasyta än äkta spröjs. Dessutom blir isoleringen bättre på fönstret.

Varför sätter man spröjs?

Spröjs började användas på 1600 talet för att glaset på den tiden var så tunna och bräckliga att man helt enkelt inte kunde göra stora fönster med glas i ett stycke. Då sprack glaset.

Spröjs började användas för att dels stabilisera fönsterramen och sen få glaset i större fönster att hålla. I hundratals år tillverkades fönster enligt denna hantverksmodell och hus som byggdes hade nästan alltid spröjs.

Spröjs blev därmed en viktig del av vår byggnadshistoria och kulturarv vid byggnation. Idag kan man genom planglastillverkning göra väldigt stora glas med en mängd olika egenstkaper, men spröjs som blivit en viktig del av vårt kulturarv vid byggnation hänger med för att vi idag ska tillverka tidstypiska fönster till äldre hus.

Även moderna hus har till stor del spröjs, för att sätta en särprägel och personligt uttryck på huset.