Spröjsade fönster - Naturfönster - fönster med spröjs

Spröjsade fönster – Naturfönster

Fönster med spröjs, spröjsade fönster, fönsterspröjs, spröjsning fönster, Naturfönster, specialisten på spröjsade fönster.

Fönster med spröjs, Naturfönster är specialiserad på tillverkning av fönster med spröjs, Allmogefönster och kulturfönster. Vårt egna spröjs Spira är särskilt framtagen för att passa fönster i gammal stil, så som fönster såg ut förr, med smala och djupa spröjs. Spira är just detta, smalt och djup och extra profilerat, vilket ger ett vackert uttryck till fönstret och ett djup samt att man behåller mer glas och ljusinsläpp.Våra Allmoge och kulturfönster är nytillverkade energifönster med alla krav som finns idag på isolering, men med ett bibehållet gediget, gammaldags och vackert utseende.

Spröjsade fönster fönster med spröjs, Hos Naturfönster är det du som är designer och vi tillverkar dina spröjsade fönster med spröjs eller aluminiumfönster efter dina ideer och ritningar. Allt med högsta kvalitet och för att passa ditt hus perfekt. Vi levererar moderna 3 glas fönster eller kulturfönster samt även kopplade fönster 2+1  Alla spröjsade fönster med spröjs kan få med aluminiumbeklädnad på utsidan för minimalt underhåll.

Alla våra spröjsade fönster tillverkas med stor precision och hantverk och vi garanterar högsta kvalitet. Spröjs på fönster finns både som fasta och löstagbara.Äkta spröjs eller så kallade fuskspröjs.

Frågor om spröjs

Vad är fönster med spröjs?

  • Spröjs är ribbor, ramverk eller ram som delar upp glaset i ett fönster i flera olika delar. De används som dekoration för att göra ett fönster personligt och passa in i ett hus oftast i äldre stil. Spröjs kan tillverkas i en mängd utföranden, med profil eller utan och olika bredder samt såklart i alla färger.

Hur kan man få sitt fönster spröjsat?

  • Hos Naturfönster kan du få ditt fönster spröjsat i trä, aluminium eller i komposit. Du väljer själv om du vill ha dom som
  • Löstagbara spröjs, sitter utvändigt på fönstret och kan tas av när du ska putsa fönstret, eller om du helt enkelt vill ha ett annat utseende på ditt fönster.
  • Äkta spröjs. Genomgående spröjs som delar upp fönstret i flera olika delar. En allt mer populär variant är wienerspröjs som man kan kalla äkta spröjs också.
  • Wienerspröjs, eller Duplex. Är det vanligaste spröjset på kulturfönster och allmogefönster. Då sitter det spröjs på insida och utsida i trä på glaset och i glaspaketet sitter det en distans i aluminium. Wienerspröjs har den fördelen att det blir billigare och mer glasyta än äkta spröjs. Dessutom blir isoleringen bättre på fönstret.

Hur sätter man fast spröjs?”

  • Spröjs består oftast av trä, ibland aluminium eller pvc. Löstagbara spröjs är av trä eller komposit och sätts fast med små clips på glaslisten på utsidan. Aluminiumspröjs ligger mellan glasen och spikas fast i glasramen på glasfabriken. Äkta spröjs består av trä och bildar ett ramverk runt glaset. På Wienerspröjs / Duplex sätts spröjs på utsidan glaset.

Kan man sätta spröjs på gamla fönster?

  • Visst kan man det. Dels finns det företag som tillverkar spröjs måttbeställt till gamla fönster. Är man själv händig och har tillgång till verktyg som fräs och hyvel så kan man ju designa och tillverka sina egna spröjs.

Vad är Wienerspröjs?”

  • Wienerspröjs, eller Duplex. Är det vanligaste spröjset på kulturfönster och allmogefönster hos Naturfönster. Då sitter det spröjs på insida och utsida i trä på glaset och i glaspaketet sitter det en distans i aluminium. Wienerspröjs har den fördelen att det blir billigare och mer glasyta än äkta spröjs. Dessutom blir isoleringen bättre på fönstret.

Varför sätter man spröjs?”

  • Spröjs började användas på 1600 talet för att glaset på den tiden var så tunna och bräckliga att man helt enkelt inte kunde göra stora fönster med glas i ett stycke. Då sprack glaset. Spröjs började användas för att dels stabilisera fönsterramen och sen få glaset i större fönster att hålla. I hundratals år tillverkades fönster enligt denna hantverksmodell och hus som byggdes hade nästan alltid spröjs. Spröjs blev därmed en viktig del av vår byggnadshistoria och kulturarv vid byggnation. Idag kan man genom planglastillverkning göra väldigt stora glas med en mängd olika egenstkaper, men spröjs som blivit en viktig del av vårt kulturarv vid byggnation hänger med för att vi idag ska tillverka tidstypiska fönster till äldre hus. Även moderna hus har till stor del spröjs, för att sätta en särprägel och personligt uttryck på huset.
spröjsade fönster med spröjs

spröjsade fönster med spröjs

kopplade fönster med spröjs

Olika typer av spröjs att välja på för fönster och dörrar

Äkta spröjs. Natur äkta spröjs är utanpåliggande med distans mellan glasen. Wienerspröjs kallas de ofta för. Fördelen är att de är just äkta, de har en träspröjs både utvändigt och invändigt på glaset med en aluminiumdistans mellan glasen. Den gammaldags charmen på fönstret förhöjs. Naturfönster rekommenderar Äkta spröjs på Kulturfönster, Allmogefönster, Traditionsfönster.

Natur Löstagbara spröjs, smidigt att putsa. Naturspröjs kallar vi dem också. En annan stor fördel är att du kan smidigt byta utseende på ditt fönster och hus. Om du tröttnar på spröjsen är det ju bara att ta bort dem, sen kan du sätta dit dem igen när andan faller på.

Spröjs 2+1 kopplade fönster: Naturfönster tillverkar kopplade fönster och om du väljer spröjs på dessa vilket vi varmt rekommenderar för att få det gamla utseendet på dina fönster för att passa äldre hus så är spröjsen på ytterglaset, dubbla spröjs insida och utsida. Det dubbla glaset invändigt är utan spröjs.

Genomgående spröjs, glasavdelande. Fönster med genomgående spröjs kan vara vackra. Naturfönster kan tillverka fönster både med genomgående post (vilket är bredare än spröjs) och med glasavdelande spröjs. Nackdel att fönstret får sämre u-värde, isolervärde och det tar ljusinsläpp.

Aluminiumspröjs eller så kallade szr, ligger mellan glasen. Fördelen är att det bara blir en glasyta att putsa, Det är också billigare med spröjs i aluminium mellan glasen istället för äkta.

Spröjsets Historia

Spröjs började komma på fönster, i slutet av 1700- och början av 1800-talet. Då var glas i stora storlekar eller ”rutor” mycket svårt att göra och också mycket dyrt. För att maximera ett fönsters storlek uppfanns delade man upp glaset i mindre bitar, med delning i trä emellan, alltså spröjs. spröjs höll mindre glasrutor på plats, detta gjorde det möjligt att göra stora skjutbara fönster av små rutor som hölls ihop med spröjs. spröjs användes i stor utsträckning under hela den georgiska perioden och fram till den viktorianska perioden, och idag är det mycket populärt. Av Sveriges fönster är cirka hälften med spröjs.

I början på 1900 talet när många fönster antingen byttes eller man satte i ett extra glas så kom också spröjsen till hjälp, även hörnjärn gav hjälp till att stadga upp fönstren. De tunna fönsterbågarna kunde inte hålla uppe vikten av ett extra glas, varför avdelning och stöttning av spröjs kom till hjälp och blev vanligt

Att tillverka stora glasrutor är inte längre så svårt eller så dyrt som det var. I själva verket är det tvärtom idag och det är nu dyrare att göra skjutbara fönster med mindre glasenheter och glasstänger för att separera rutor, därför kostar spröjs extra, ju mer äkta spröjsen är desto högre pris. Naturfönster har äkta glasavdelande spröjs, Allmogesperöjs, Wienerspröjs där det är en glasruta men med hjälp av glasdistanser får man dem att se ut som flera, det är trå utanpå och invändigt i riktigt trä. Sen har Naturfönster även aluminiumspröjs mellan glas samt utanpåliggande löstagbara srpöjs.

Spröjs idag är för oss bara en vacker dekoration som inte har något med fönstrets egentliga funktion att göra, men så har det alltså historiskt inte varit. Hos Naturfönster kan man även få kopplade fönster med äkta glasavdelande spröjs och kttfalls. Det är vi en av få leverantörer som har i sortimentet.

 

Olika spröjsvarianter spröjsalternativ spröjsscheman att välja på. Det finns även andra val.

Fönster med spröjs och spröjsade fönster

Nytillverkade kulturfönster i gammal stil. Natur fönster & dörrbyggeri hittar du allmogefönster och kulturfönster. Gamla fönster med gamla fönsterspröjs och fönsterdörrar som har ett utseende och kvalitet som finns i sekelskiftesfönster och tunna fönsterbågar för bästa ljusinsläpp. Spröjs finns både som löstagbara och fasta. Akta eller duplex, löstagbara eller fasta, spröjsade spröjsat fönster, spröjsar spröjs fönster. Fönster med spröjs, fönster spröjs.

Om du är ute efter klassiska fönster i trä är vi glada att kunna uppfylla dina önskemål. Naturfönster tillverkar produkter av garanterat hög kvalité, från tätvuxen furu och kärnvirke av absolut högsta kvalité och tillverkade enligt traditionella metoder. Vackra spröjs från Natur höjer dina nya fönster ett steg till.

Husets ålder, när det är byggt tillsammans med ditt tycke och smak, ihop med din budget avgör vilken typ av fönster som du ska välja. Det är alltid lönsamt energimässigt att montera Naturfönster och dörrar, alla våra fönster är så kallade energifönster med den nya generationens lågemissionsglas med superenergiglas. Glaset har dels en liten metallyta som fungerar som ett filter som släpper igenom solens ljus och strålar in i ditt hus, men rumsvärmen som är kortstrålig släpps inte ut igen igenom glaset. Detta ihop med att glasen är fyllda med argongas som är ultraisolerande gör att dina uppvärmningskostnader sänks med upp emot 35 % med Naturfönster.

spröjs löstagbara

fönster mer löstabara spröjs

spröjs

spröjs

löstagbara spröjs utsidan

löstagbara spröjs

kulturfönster allmogefönster med spröjs

runda fönster

runt runda fönster med spröjs

Hållbara Spröjsade spröjsat spröjsar fönster. Fönster med spröjs, fönster spröjsning, och hållbarhet.

Naturfönsters fokus är hållbarhet. Och då menar vi både produkt och miljö. Vi jobbar hårt med hållbarhet, från att ställa krav på virke som ska användas i våra produkter, till att vi ska tillverka och distribuera så hållbart som möjligt till att våra produkter ska ha smart design och vara tillverkade på ett sånt sätt och med sådan kvalitet att de funktionsmässigt håller länge och att det jobbet vi gör på fabriksgolvet ska utföras av produktionspersonal med hög hantverksskicklighet. Vår mål är att våra produkter ska hålla i generationer.

Som Smålänningar kan vi inte bortse från priset på produkten. Naturfönster vill kunna erbjuda hållbara fönster till bra pris och vi vet att våra priser tål att jämföras. VI försöker att göra allt själva, vilket håller nere priset. Vi har inga återförsäljare, vi håller inget lager, vi har egna transporter med egna bilar. En annan viktig sak är att vi knappt gör någon reklam för våra produkter. Reklam kostar och priset för det måste ju läggas på slutprodukten. VI säljer nästan bara på rekommendationer från tidigare kunder och från våra duktiga partners som installerar våra fönster.

Spröjs till fönster finns även på Naturfönsters vridfönster.

En hög andel Kärnvirke är en av grundpelarna i Naturfönsters produktion av fönster och dörrar. Hantverksmässig produktion med hjälp av maskiner i kapning och profilering ger exakta mått men med bibehållen känsla och kvalitet i slutprodukten. Spröjs finns som utanpåliggande eller fast på glas på dina vridfönster och du kan få dem i alla färger.

Naturfönsters vridfönster har sålt i stora volymer till byggföretag och är mycket populärt på grund av kvaliteten och slitstarkheten. Dessutom är det enkelt att montera med Adjufixsystemet. Alla våra fönster är förberedda för Adjufix montering.

Nyhet: Nu Fabriksförsäljning även till privatpersoner.

Våra högkvalitativa fönster och dörrar säljs genom byggföretag i hela Sverige. Både till nybyggnation, och renovering. Sedan lång tid har vi fått förfrågan om att lansera dem även till privatpersoner. Nu gör vi det. Vår webshop erbjuder nu fabriksförsäljning även till privatpersoner. Nu har du chans att få våra fabrikspriser om du löser monteringen själv. Dock endast i volym. Minsta beställning är 15 000 sek plus moms.

Bästa pris på fönster med spröjs hittar du i vår webshop där får du även GDS rabatt.

Priser på fönster med spröjs