Fönsterordlistan: Ordlista för fönster och dörrar från Natur, del 2.

Fönster ordlista fönsterordlista fönster och dörrar. Fönsterskolan Naturfönster lär dig. Måste ses!

Halvmånefönster fönster är ett fönster som består av en horisontell fönsterkarm den övre delen är en båge detta fönster kallas också för ett halvrunt fönster. Halvmånefönster halvrunt fönster har man ofta uppe Itak nockel det bildar en 45 graders vinkel men det finns många andra ställen där man kan ha ett halvmånefönster ett vackert design inslag på ditt hus

Runda fönster halvrunda fönster med halvrund form även kallad halvmånefönster halvrunt fönster spröjs men man kan välja annan sprutning på sitt halvrunda fönster

Herrgårds fönster med detta menar man ofta kulturfönster eller fönster till äldre och kanske lite större hus ofta beläget på landsbygden trädgårdstjänster är ofta vackert designat med gammaldags spröjs och haspar och hakar.

Linjering på fönster med detta menar man att nederdelen på fönstret ska ha samma höjd på glaset som dörren som sitter bredvid det. Ofta används modulmått för att beteckna linjering.

Inbrottsskyddande fönster med detta menar man att Fönstret har någon form av tilläggsförslag eller säkerhetsglas som försvårar inbrott i ditt hus. 1 inbrottsskydd fönster ger en extra trygghet när du är hemma även när du är borta.

Lyftskjutdörr lyft glid dörr lyftskjutpartier beteckningen är flera på denna typ av skjutparti med 3-glas fullt vinterisolerad som blir allt vanligare och en allt populärare produkt hos signum fönster. Skjutparti 1 fungerar så att när man drar ner handtaget mot golvet lyft den skjutbara delen uppåt 5 millimeter och då går det enkelt att skjuta dörren åt sidan. Naturs lyft skjutdörrar har en mycket frigång och är fullt vinterisolerade.

Isolerande fönster isolerfönster är ett annat namn på energifönster. Natur fönstertillverkare bara energifönster med den nya generationens lågemissionsglas består av två eller tre glas med Argon gas emellan se avsnittet om energifönster. Isolerglas är också mer bullerdämpande än oisolerade fönsterglas.

Isolerat uterum. Isolerat uterum del av huset som du kan använda Året Runt ett uppvärmt rum bestående av fönster och dörrar och de som sitter där är energifönster och dörrar. Natur fönsters skjutpartier och fönster och altandörrar ett fullt vinterisolerat uterum som du kan använda året runt och som är en integrerad del av huset. En kraftigt mys höjande faktor få ett rum till att använda med väldigt mycket ljusinsläpp.

Isolerglas energiglas som isolerar bättre än ett vanligt fönsterglas innanfönster använder endast den nya generationens energiglas som består av ett emissions skikt och 2 eller 3 glaskassetter hermetiskt tillslutna med en aluminium distans emellan och gas inuti glasen. Detta ger kraftigt isolerande egenskaper och sänker din uppvärmningskostnad på huset markant.

Mellanglasspröjs är en typ av spröjs som sitter fast på glasrutan och som inte går att ta bort. Mellanglasspröjs ger intrycket av att din glaskassett består av flera olika delar Exempelvis om du har en liggande spröjs och en stående spröjs ger din glasruta intrycket av att den består av fyra glasrutor. Populärt alternativ på kulturfönster allmogefönster kopplade fönster.

Modulmått. Med modulmått avses egentligen hålet Iväggen fönstret ska sitta i. Till exempelvis modul 12 * 12 då Är hålet Iväggen 120 * 120 cm och det fönster som signum levererar till dig Vad är 118 * 118 cm. Det vill säga Vi drar av 2 centimeter det som kallas för ställplats. Har du monterat fönstret med adjufix karmskruv så ska ställplatsen sedan drevas alltså isoleras.

Stora fönster panorama fönster fasta fönster Naturfönster

Stora fönster panorama fönster fasta fönster Naturfönster

Pvc-fönster

Fönster tillverkade i plast, komposit. Pvc-fönster Cirkulär är ett hållbart fönster från Naturfönster.

NCS färger. På signums träfönster och dörrar kan du få alla NCS färger både utsida och insida. NCS är en internationell färgbeteckning som är vedertagen  hos alla färg leverantörer.

Isolering fönster. På signum fönster moderna trä och Aluminium fönster har vi byggt in den senaste tekniken för isolering framförallt genom att vi använder lågemissionsglas och energi glas. Valet av material och tätningslister är också viktigt för att uppnå goda isolerande egenskaper på dina fönster och dörrar. Verkar bara fönster av trä av många olika anledningar inte minst miljöaspekter men även därför att trä är ett varmt material till skillnad från plast pvc och aluminium.

Källarfönster. Fönster till din källare kan egentligen vara av alla olika typer Men man använder ofta ordet källarfönster öppna ett fönster som är överkantshängt dvs Där gångjärnen sitter längst upp på fönstret. Källarfönster av vrid typ alltså vridfönster är också mycket populärt källarfönster.

Kompositfönster. Ordet komposit betyder egentligen att man tillverkar en produkt bestående av flera olika komponenter alltså att man blandar material men kompositfönster har kommit att bli ett vanligt namn för billiga och enklare fönster såsom PVC fönster eller plastfönster plastfönster som är vanliga i central och Östeuropa. Till Sverige förekommer stor import av plastfönster PVC fönster från Östeuropa och Baltikum.

Rullvågor. RullVågor är en visuell upplevelse som kan förekomma på härdat glas och självrengörande glas. En inte helt klar bild utan något svajig kan då förekomma när man tittar ut genom fönstret. En rund våg som understiger 5 mm mellan topp och dal anses inte vara en reklamation.

Råglas är en typ av insynsskyddat glas som man sätter ofta på badrumsfönster. Råglaset är ofta av ordnamens karaktär och har alltså en något knottrig yta.

Kulturfönster är fönster som tillverkas för att ge uttrycket har att ha ett gammaldags utseende fönster I gammal stil, ofta med spröjs och poster av olika slag och som är sidohängda och utåt öppnade. Kulturfönster han också haspar och hakar och utvändiga gångjärn. Kulturfönster tillverkas av trä kallas även  allmogefönster, kopplade fönster, traditionsfönster, sekelskiftesfönster. Traditionellt tillverkas kulturfönster med kittade glas. Fönster med kittade glas har dock mycket sämre isolervärde, signum fönster tillverka därför kulturfönster med låg emissions glas energiglas. Ho signum fönster fönster med det gamla utseendet och känslan men med en modern isolering. Varför välja när du kan få båda?

Spröjsade fönster Naturfönster fönster med spröjsning kulturfönster allmogefönster och dörrar

Spröjsade fönster Naturfönster fönster med spröjsning kulturfönster allmogefönster och dörrar

Kyrkfönster är fönster som  består av fria former med ornamentglas spröjs poster.

Blyinfattade glas tillverkas inte längre Men hos signum fönster kan vi ge dig alternativ för utseende av blyinfattat glas.

Sidohängda fönster med gångjärnen placerade på utsidan är den traditionella typen av fönster i Sverige sedan urminnes tider. Natur fönster har anammat trenden moderna fönster med bästa isolering men med det gamla utseendet som ett sidohängt fönster, sidohängda fönster, ger.

Självrengörande glas. Sedan en tid tillbaka tillverka fönster med självrengörande glas fönster som du inte behöver putsa dock fungerar detta bara på utsidan inte på insidan av fönstret. Det självrengörande glaset har en biologisk beläggning mikrobakteriell yta på utsidan av glaset sån Ikontakt med vatten bildar en reaktion som gör att smuts rinner av glaset och du slipper putsa. Det är dock viktigt att du monterar fönstret så att vatten nå fönstret dvs regn annars fungerar inte den mikrobakteriella ytan. Men visst Du kan ta trädgårdsslangen och spola av fönstret. Fönster med självrengörande glas på utsidan monteras med fördel på ställen där det är svårt att annars komma åt att putsa utsidan till exempelvis fönster som sitter på mycket hög höjd.

Smyg. Vilken är den övergång som man sätter mellan fönstret och väggen och som bildar en 90 gradig vinkel mellan fönstret och väggen. Smygen är invändigt oftast tillverkad av MDF gips eller trä och på utsidan oftast av plåt eller annan metall.

Spanjolett är den delen av beslaget som låser fast din fönster eller dörr i karmen.

Spröjs är antingen fasta eller löstagbara. Hos signum fönster kan vi erbjuda båda typerna. Ungefär hälften av alla fönster som säljs hos signum fönster har spröjs.

Ljudisolerande fönster eller bullerdämpande fönster har ett glas som skyddar mot ljud. Fönster standardfönster hos signum har som standard 32 db glas Vilket ger en god ljudisolering men vill du för starka så har vi ännu bättre ljudisolerande glas. För varje tre decibel man höjer glaset så halveras Ljudnivån. Till exempelvis fönster med 38 decibel är fyra gånger så ljudisolerande. Man kan få bidrag av Trafikverket Banverket om man bor nära väg eller järnväg.

Tröskel. En tröskel är den nedre  delen på en dörr skjutdörr skjutparti sitter närmast golvet.

Uvärde på fönster. Uvärde eller genomträngningskoefficienten är måttet på hur pass välisolerat ett fönster är. Ju lägre uvärde desto bättre isolering. Värdet mäts på ett glas fat meter skillnaden Itemperatur mellan ute och inne är en grad och man ser då Hur mycket kyla som når in I huset.

Varmkant är en liten list som sätts mellan glasen för att förstärka isoleringsförmågan hos glaset.

Luft på fönster. Ett luft anger att fönstret har en öppningsbar Ellen fast del. Två luft fönster anger att Fönstret har två öppningsbara eller fasta delar.

Måttbeställda fönster kan vi leverera till dig om modulmått inte passar. Måttbeställda fönster går ifrån standarden av modulmått.

Dreva fönster. Ställplatsen mellan ditt fönster och väggen är som namnet låter en distans mellan fönster och vägg där man ska justera in så att fönstret passar i våg och Lod. Denna plats ska sedan drevas alltså isoleras man stoppar helt enkelt in lösull eller annan isolering mellan karmen och väggen för att undvika kallras.

Montering av fönster. Att montera ett fönster rätt är lika viktigt för funktionen och livslängden som hur det tillverkas. Det är viktigt att den som monterar Fönstret är utbildad eller har lång erfarenhet av att montera fönster för att resultatet ska bli bra. Anlita alltid en hantverkare om du är minsta osäker eller inte har monterat många fönster innan. Med rotavdrag blir kostnaden för installationen inte särskilt hög och dina nya dina fina nya Fönster kommer att hålla mycket längre och ger dig större nytta.

Offert på fönster. En offert är inte samma sak som en beställning eller en order. En offert anger-priset på dina nya fönster .Du kan alltid få en offert på fönster alltså pris, i vår webbshop dygnet runt. Är du sedan osäker på vad vi har offererat kontakta oss.

Pardörrar. En pardörr består av två öppningsbara dörrblad som öppnas utåt. En på vardera använder man när hålet I väggen alltså öppnings delen är för stor för en enkel altandörr eller balkongdörr. Man behöver helt enkelt två dörrar.

Passivhus. Passivhus är en internationell standard som har tagits fram brygga riktigt välisolerade hus. U-värdet 0,8 är en viktig faktor för att bedöma om standarden uppnås.

Plastfönster eller PVC fönster kompositfönster är en enklare och billigare typ av fönster som är vanligt I Östeuropa och på kontinenten. Oftast är plastfönster inåt öppnade har en kraftigare fönsterbåge och fönsterkarm en träfönster Vilket ger mindre ljusinsläpp.

Tvåglasfönster. Den näst vanligaste typen av fönster ISverige är tvåglasfönster, i alla fall när vi som fönsterleverantör fråga för att byta fönster hos kunden. Tvåglasfönster förr Itiden var ofta kopplade men Idag är tvåglasfönster vanligast i en fönsterbåge. Natur fönster tillverkar tvåglasfönster/ 2 glas fönster med energiglas av låg emissions typ med Argon mellan glasen. Ett Mycket bra isolerat fönster.

Treglasfönster: Är den vanligaste typen av fönster i Sverige, I alla fall när det kommer till moderna energifönster. Natur tillverkar både vridfönster och sidohändga fönster som 3 glas fönster/ treglas fönster.

Renovera fönster Naturfönster glaskassetter

Renovera fönster Naturfönster glaskassetter

Underhållsfria fönster. Med underhållsfria fönster avses som namnet anger ett fönster som inte behöver underhåll. Det är ju dock en sanning med modifikation eftersom allting behöver underhåll av någon form. Gångjärn måste smörjas glaslister och tätningslister måste in oljas med silikon någon gång. Fria fönster har dock blivit ett så vedertaget namn med Ibranschen och man avser egentligen fönster som inte behöver målas. Natur fönster tillverkar fönster med aluminium utsida, det behöver du inte måla.

Utåt öppnade fönster. Ett utåt öppnat fönster som namnet anger utåt fördelen att man inte behöver flytta blommor och annat Ifönsterkarmen när man ska putsa fönster eller öppna för vädring. Natur fönster tillverkar ut och öppnade fönster som sidohängda eller som så kallade vridfönster. Utåt öppnade fönster är den absolut dominerande modellen ISverige. 90 % av alla fönster som säljs ISverige är utåt öppnade.

Uterum. Ett uterum är en hel eller del integrerad del av huset. Uterummet har tak och ger skydd mot regn samt hard väggar som helt eller delvis består av glas och som är fasta eller öppningsbara. Vinterisolerade uterum är mycket populärt att bygga för kunden som vill ha ett rum till Ihuset och som vill ha en Atmosfär en dröm som går att bo Ihela året.

Ventilation på fönster. När du monterar moderna energi fönster eller fönster med energiglas Iden äldre stilen kulturfönster från signum fönster är det mycket viktigt att du ser över även ventilationen Ihuset eftersom våra fönster är såpass välisolerade att de stänger ut naturlig luftgenomströmning. Ventilation på dina fönster spaltventil ventil som monteras I överkant Är det vanlig tillbehör något vi varmt rekommenderar på våra nya fönster. Detta för att slippa problem med på insidan på fönster och andra otrevligheter såsom fukt och mögel som kan uppstå om ditt hus blir allt för tätt för slutande.

Vikdörr eller vikparti är en dörr konstruktion eller egentligen fönsterkonstruktion öppna upp hela väggen alltså ett glas som täcker hela väggen. Natur fönster avråder kunden från att köpa vikdörrar och vikpartier detta eftersom konstruktionen är bristfällig i vårt Nordiska klimat. Vi har mycket dåliga erfarenheter av vik dörrar och vikpartier. De Håller helt enkelt inte tätt, särskilt när de får några år på nacken. Vikdörrar vikpartier är Mycket dyra fönster konstruktioner och en stor investering för kunden därför tillverkar signum fönster inte vikdörrar och vikpartier. Istället tillverkar vi vinterisolerade skjutpartier, en konstruktion som är mycket säkrare och som kommer att hålla.

Vinterisolerat uterum eller Winter Garden som det också kallas helt eller delvis integrerad del av huset ett rum som går att använda året om de är vinterisolerat där du kan ha värme på.

Vridfönster. En vridfönster är ett utåt öppnat fönster när gångjärn på sidorna dan man kan öppna fönstret utåt och de kan slås runt 180 grader för att möjliggöra putsning på insidan av glaset. Kallas även hfönster.

Träfönster. Träfönster är den absolut dominerande fönstertyper ISverige. 90 % av alla fönster som säljs ISverige är av trä. Träfönster kan även bekläs med en aluminium utsida och kallas då Ifolkmun aluminiumfönster. Träfönster tillverkas nästan uteslutande av furu Men Simon fönster kan mot förfrågan även offerera andra träslag.

Läs gärna även första delen av ordlistan för fönster och dörrar här