Your Cart

Call us toll free: +1 789 2000

Free worldwide shipping on all orders over $50.00

energifönster

Fakta om dörrar och glas energifönster

Skjutdörrar

Det professionella namnet för skjutdörrar i glas, skjutdörrarna glider förbi varandra på samma sätt som skjutdörrar gör. En lyftglid dörr kan ha en fast ruta med ena sidan som glider på ett spår eller så kan båda glaspanelerna röra sig. Spåret kan antingen ha manuella rullar eller så kan glidstycket bara glida utan extra stöd. Bypass- eller skjutdörrar i glas är utrymmeseffektiva, eftersom de inte behöver utrymme att svänga upp.

KARMFÖNSTER

Ett höljesfönster har inramning med ett gångjärn som gör att ett arkitektoniskt fönster kan öppnas utåt från byggnaden och svänga åt höger eller vänster som en dörr.

KERAMISK

De flesta använder ordet keramik för att hänvisa till allt som är tillverkat av ett icke-metalliskt mineral, såsom lera, och härdat permanent av värme, även om det också kan beskriva tillverkningen av dessa föremål (t.ex. lergods, porslin eller tegel). Keramiska material är spröda, hårda och starka i kompression (krafter som trycker på eller trycker på det) men svaga i skjuvning (krafter som rör sig parallellt med ytan, såsom vind) och spänning (krafter som drar på den). De tål kemisk erosion som förekommer i andra material som utsätts för sura eller kaustiska miljöer och tål i allmänhet mycket höga temperaturer.

De flesta keramik är kristallina och bra termiska och elektriska isolatorer men dåliga ledare av elektricitet. Glas är inte ett keramik eftersom det är en icke-kristallin materia, men det finns överlappning i tillverkningsprocesserna och de mekaniska egenskaperna hos glas liknar keramiska material.

KEMISKT STÄRKT GLAS

Att ge glas ett kaliumsaltbad precis efter det att det tillverkades men medan det fortfarande är varmt (efterproduktion) gör det kemiskt förstärkt glas. Även om det är betydligt starkare än vanligt glödgat glas och inte går sönder, anses kemiskt förstärkt glas inte vara säkerhetsglas, för när det går sönder bryts det i långa, skarpa skärvor liksom obehandlat glödgat glas. För att kemiskt förstärkt glas ska betecknas som säkerhetsglas måste det lamineras. Kemiskt förstärkande glas används främst för tunna glasapplikationer.

KLART GLAS

Klart glas är vad konsumenterna tänker på när de tänker på glas: det utan synlig nyans eller tillsatser som gör det allt annat än transparent. När floatglas kommer av linjen visas närvaron av järn som en grön nyans. Glas med lågt järn utvecklades för att minska den gröna nyansen och skapa mer transparent, klart glas.

glasbeläggning, beläggning, Lågemission, hård beläggning, mjuk beläggning

Glasbeläggningar finns i olika varianter och tjänar olika syften, från strikt estetik (hur glaset ser ut) till praktiskt (hur det fungerar), till exempel Low-E-glas. Beläggningar kan appliceras under flytprocessen medan glaset är varmt och de kallas hårda lager; eller en beläggning kan appliceras i efterproduktion via en vakuumprocess som skapar en mjuk beläggning.

Fönster med spröjs

Träfönster fönster i trä

konkava glas

Konkava glas böjer sig inåt från ett plant plan och böjer sig in i en mittpunkt, som ett hål – eller ingång – som sträcker sig bort från betraktaren. Reflektioner i en konkav glas kan vara riktiga bilder, vilket innebär att de projiceras utåt, framför spegeln, verkar sväva och kan ses även utan att titta in i spegeln; eller bilderna kan vara virtuella och visas bara inuti spegeln. Vilken reflektion spegeln ger beror på avståndet mellan objektet och spegeln. Konkava speglar används i reflekterande teleskop, strålkastare och laserkonstruktion.
Motsatsen är konvex glas

Konvexa speglar böjer sig utåt från ett plant plan, som en bubbla. Krökningen hos en konvex spegel kan förvränga bilder, vilket gör dem mindre än de är eller vanligtvis skulle vara om de ses i en plan spegel. Konvexa spegelreflektioner är också alltid virtuella och upprätta. Dessa speglar finns ofta där korridorer i hektiska byggnader korsar sig, såsom hotell och sjukhus, så att människor kan se runt hörnen. Konvexa speglar finns också i bilens sidospeglar, varav några innehåller formuleringen ”Objekt i spegeln är närmare än de ser ut”, i en bekräftelse av den snedvridning som kurvan, oavsett hur liten, kommer att skapa i reflektionen.

Se Naturfönsters fönster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20-70% rabatt vid köp i webshop.

Eller besök vår Lagershop i Småland, titta, köp, hämta eller beställ på plats.
Inga mellanhänder, du köper direkt av Naturfönster.
Betala med kort/Swish i webshop vid beställning och få extra rabatt