-Kittade fönster – Vad är ett kittat fönster?

-Kittade fönster refererar till fönster där kitt har använts som en tätning och säkringsmetod för att hålla glasrutan på plats i fönsterkarmen. Kitt är en tätande och formbar substans som ofta används inom träfönster för att skapa en tätning mellan glasrutan och träkarmen.

träfönster kopplade fönster med spröjs och kittfals

träfönster kopplade fönster med spröjs och kittfals

Här är hur processen med att kitta ett fönster generellt sett ser ut:

 •  Förberedelse: Fönstret rengörs noggrant för att avlägsna smuts, damm och eventuella rester av gammalt kitt eller målning.
 • Applicering av kitt: Kittet appliceras runt omkretsen av fönsterglaset där det träffar karmen. En kittkniv används ofta för att applicera och forma kittet.
 • Montering av glas: Glasrutan placeras sedan i kittet på fönsterkarmen. Trycket från kittet håller glaset på plats.
 • Formning av kittet: Överflödigt kitt avlägsnas och den återstående kittet formges för att skapa en jämn och snygg yta.
 • Torkning och härda: Kittet får sedan torka och härda. Torkningstiden varierar beroende på vilket typ av kitt som används.
 • Målning (om det behövs): Efter att kittet har torkat och härdat kan fönstret målas om för att ge det ett rent utseende och ytterligare skydd.

 Kittade fönster är vanliga i äldre byggnader och i traditionell arkitektur, och de ger en klassisk och autentisk estetik. Moderna fönster kan ha andra tätningssystem, såsom tätningar eller dubbla ramar, men kitt används fortfarande vid renoveringar eller i situationer där man vill bevara den historiska stilen.

Fönsterrenovering kitta fönster kittade fönster

Fönsterrenovering kitta fönster kittade fönster

-Hur kittar man ett fönster?

-Att kitta ett fönster är en process där du applicerar kitt (en form av tätning) runt fönstrets glaspanel för att försegla och skydda det från väder och vind. Här är en grundläggande steg-för-steg-guide för hur du kittar ett fönster:

Material och verktyg du behöver:

 • Kitt: Traditionellt linoljebaserat kitt används ofta för att kitta fönster, men det finns även moderna alternativ som akrylk eller latexkitt.
 • Kittkniv: En vass kittkniv hjälper dig att applicera och forma kittet.
 • Träspackel: Används för att fylla eventuella sprickor eller ojämnheter i träet innan du kittar.
 • Tvättmedel och vatten: För att rengöra fönstret ordentligt innan du börjar kitta.
 • Färg: Om du planerar att måla fönstret, se till att ha lämplig färg till hands.

Steg-för-steg-guide – Kittade fönster

    Förbered fönstret:

 1. Ta bort eventuella gamla lager av kitt eller tätning.
 2. Rengör glaset och fönstrets träram ordentligt med en blandning av tvättmedel och vatten.

    Fyll eventuella håligheter:

 1. Använd träspackel för att fylla eventuella sprickor, hål eller ojämnheter i träet runt fönstret.
 2. Låt träspacklet torka helt innan du går vidare.

 Förbered kittet:

 1. Knaåda och mjuka upp kittet enligt tillverkarens anvisningar.
 2. Det är viktigt att kittet är lätt att hantera och applicera.

Fönster och dörrar med kitt

 • Applicera kittet: Rulla ut en jämn och tunn remsa av kitt runt fönstrets glaspanel. Se till att det täcker glasets kant och träramen.
 • Forma kittet: Använd kittkniven för att forma och jämna till kittet. Detta ger inte bara ett snyggt utseende utan hjälper också till att skapa en effektiv tätning.
 • Rengör överflödigt kitt: Rengör överflödigt kitt med en fuktig trasa eller svamp innan det torkar.
 • Låt kittet torka: Låt kittet torka och härda enligt tillverkarens rekommendationer innan du målar eller manipulerar fönstret.
 • Måla om vid behov: Om det behövs, måla om fönstret efter att kittet har torkat helt.

Att kitta fönster kräver lite övning, så var inte rädd för att ta dig tid och vara noggrann med appliceringen. En väl utförd kitting hjälper till att skydda fönstret och ger en snygg och tät tätning.

 -Vad kan man använda istället för fönsterkitt?

-I stället för traditionellt fönsterkitt finns det flera moderna material och metoder för att tätning och säkra glas i fönster. Här är några alternativ:

Fönster- eller glastätningsskum:

Polyuretan eller polyuretanskum används ofta som en tätning runt fönstret. Det appliceras som en flytande substans och expanderar när det torkar, vilket skapar en tät och isolerande tätning.

 • Silikontätning: Silikontätning är ett flexibelt och vattentätt material som används för att tätning och försegla fönster. Det finns både neutralhärdande och ättiksbaserad silikon, och det är viktigt att använda rätt typ beroende på fönstrets material och omgivningen.
 • Borrhål och skruvar: I vissa moderna konstruktioner kan fönster säkras genom att använda borrhål och skruvar i stället för traditionellt kitt. Detta kräver dock noggrann planering för att undvika skador på glaset och karmen.
 • Dubbelglasfönster: Moderna fönster med dubbelglas eller trippelglas använder ofta olika tätningssystem mellan glaspanelerna för att förhindra luft- och värmeläckage.
 • Tejp för fönstertätning: Särskild tejp, som väderbeständig tätningstejp, kan användas för att skapa en tät försegling runt fönstret.
 • Komprimeringsband: Dessa är elastiska band som används för att täta glas mot karmen. De ger en effektiv och enkel tätning.
 • Butylband: Butylband är självhäftande band som kan användas för att tätning fönster. De ger en vattentät tätning och är lätta att applicera.

Vilket material eller metod du väljer beror på ditt specifika projekt, fönstertyp och personliga preferenser. Innan du använder något alternativ till traditionellt fönsterkitt är det viktigt att säkerställa att det passar för ditt fönsters material och att det ger den nödvändiga tätningen och isoleringen.

Naturfönster är specialiserade på tillverkning av fönster och dörrar i den gamla stilen. Se vår webshop för priser